10 ting dere må gjøre for å lykkes med en større oppussing

Her kommer en liste over 10 ting dere må følge for å lykkes med en oppussing, og dermed unngå det alt for mange beskriver som en frustrerende, alt for lang og veldig kostbar opplevelse.

1.  Avklar omfanget av oppussingen og lag et realistisk budsjett

Det å definere omfanget av oppussingsprosjektet og et realistisk budsjett kan være både spennende og utfordrende. Prioriter de rommene som dere definitivt ønsker å pusse opp og definer hvilken kvalitet dere ønsker å ha i de forskjellige rommene.

Diskuter hvorvidt dere ønsker å endre rom-inndelingen og lag en grov plantegning av huset eller leiligheten. Definer også om det er behov for å foreta relativt store og kostbare strukturelle endringer, slik som å skifte ut vinduene, legge nytt tak, oppdatere det elektriske anlegget eller oppgradere vannrørene i huset.

Når dere har laget et utkast på omfanget av oppussingen, bør dere utvikle et realistisk budsjett. Bruk gjerne en “oppussings-kalkulator” på nettet (som for eksempel www.abby.no, www.mittanbud.no, eller www.bademiljo.no) og søk på artikler om hvor mye det kan koste å pusse opp.

2.  Sett sammen et veldig godt team

Det er utrolig viktig å sette sammen et veldig bra team for å hjelpe dere med oppussingen.

Hvis prosjektet er relativt omfattende og dere ikke har betydelig erfaring med tilsvarende oppussingsprosjekter, så bør dere definitivt ansette en prosjektleder (eller en totalentreprenør) som leder prosjektet fra A til Å. Prosjektlederen vil guide dere igjennom planleggingen og sikre at oppussingen blir gjennomført i henhold til plan.

Det er også viktig å leie inn dyktige fag-håndverkere (snekre, murere, rørleggere, malere, etc.) med nødvendig kvalifikasjoner og med omfattende erfaring med å utføre fag-arbeidet forskriftmessig og i henhold til plan.

I mange oppussingsprosjekter er det også ønskelig med spesialkompetanse fra en arkitekt eller en interiørdesigner. Ansett de aller beste ekspertene. Selv om det ofte koster litt mer. Kvaliteten på arbeidet uansett veie opp for de ekstra kostnadene.

Det er også en veldig god idé å samle fagfolk som har jobbet sammen tidligere. Be din arkitekt eller din designer om å anbefale en veldig dyktig byggmester. Eller hvis du allerede har funnet en byggmester, men trenger ytterligere håndverkere, spør byggmesteren om å anbefale noen de har gode erfaringer med tidligere.

Oppussing: Den ultimate guiden

3.  Planlegg med budsjett- og tidsoverskridelser

Hvis dere ikke jobber med en totalentreprenør som tilbyr en fastpris og som garanterer for en spesifikk sluttdato på oppussingsprosjektet, så bør dere definitivt planlegge med en mulig budsjett- og tidsoverskridelse.

Basert på erfaringer fra et stort utvalg oppussingsprosjekter i Norge, så er det en god ide å beregne en kostnads-buffer på mellom 10 og 30 prosent, samt være forberedt på en tilsvarende overskridelse på sluttdatoen for prosjektet.

4.  Vurder å flytte ut midlertidig under oppussingen

Hvis dere bare skal pusse opp noen få rom og oppussingen ikke inkluderer kjøkkenet, så kan dere overveie å bli boende i hjemmet under oppussingen. Men hvis dere skal gjennomføre en større renovasjon, hvor for eksempel rørleggerarbeid og elektrisk arbeid vil pågå i en lengre periode, så bør dere vurdere å flytte ut under oppussingen.

Du og din families mentale helse er verdt de ekstra kostnadene ved å bo et annet sted. Hvis ekstrakostnadene ved å flytte ut sprenger budsjettet, så bør dere vurdere å redusere omfanget av prosjektet eller gå for en litt lavere kvalitet på enkelte elementer.

Ikke bare vil det bidra til å holde stressnivået nede, men prosjektet vil også bevege seg raskere hvis håndverkerne ikke trenger å jobbe rundt dere. Dere vil garantert spare tid, penger og mye frustrasjon.

5.  Bestem detaljene i hvert rom tidlig i prosessen

Det siste dere ønsker er at oppussingsprosjektet forsinkes fordi dere ikke har søkt om nødvendige tillatelser eller på grunn av at flisene dere absolutt ønsker på badet er utsolgt.

De fleste huseiere foretrekker å være aktivt involvert i å definere rom-løsninger, samt å plukke ut materialer til de forskjellige rommene – gjerne i samråd med en arkitekt, en byggmester og/eller en interiørdesigner.

Det er viktig å ha en veldig god oversikt over tiden det tar å få på plass nødvendige offentlige godkjennelser, samt ledetider for materialer og varer, slik at dere unngår å måtte ta stressende beslutninger og at dere unngår betydelige forsinkelser.

En god prosjektleder vil ha en detaljert oversikt over når de forskjellige valgene må tas, for å gjennomføre prosjektet i henhold til plan. I et større oppussingsprosjekt, kan det fort dreier seg om flere hundre større og mindre beslutninger, så et godt system for å håndtere dette er helt nødvendig for å lykkes.

6.  Be om kontinuerlig informasjon og besøk byggeplassen ofte

Det er essensielt at dere får kontinuerlig informasjon fra prosjektlederen, eller de forskjellige håndverkerne, på progresjonen i renovasjonsprosjektet, samt at dere diskuterer og finner løsninger på eventuelle utfordringer. Be om ukentlige oppdateringer i forhold til den opprinnelige planen, samt enda mer frekvente oppdateringer fra byggeplassen (for eksempel bilder og korte meldinger).

Selv om dere ikke er aktivt med på hele eller deler av oppussingen, så er det viktig at dere besøker byggeplassen regelmessig, for å se hvordan ting går. Gi gjerne beskjed før dere kommer, slik at prosjektlederen eller de dere ønsker å diskutere fremdriften med, er tilstede under besøket.

7.  Puss opp riktig den første gang

Det kan føles unødvendig å betale for ting dere ikke kan se, men det er veldig viktig å prioritere fundamentale strukturelle elementer, slik som å utbedre taket, rette opp gulv og vegger, forbedre isolasjonen, oppdatere det elektriske anlegget eller oppgradere vannrørene i huset.

Det er avgjørende å investere i den grunnleggende strukturen for å få et solid og vanntett hjem, som holder seg slik i mange år.

8.  Definer hva du kan utelate (hvis nødvendig)

Hvis dere har fulgt rådet over, har dere en solid struktur hvor dere kan ferdigstille drømmehjemmet i henhold til deres smak og preferanser. Hvis dere får utfordringer med budsjettet, så kan dere trimme kostnadene ved å gjøre relativt små tilpasninger, som for eksempel å bytte til noe billigere materialer, gjøre litt mer av arbeidet selv, eller bytte ut eksklusive hvitevarer og inventar med mer moderat prisede alternativer. I utgangspunktet er alt som er ganske enkelt å oppgradere senere, en potensiell kandidat hvis dere må redusere kostnadene. Det er ikke en stor sak å utsette de vakre (men dyre) flisene over kjøkkenbenken, men det er mye dyrere og vanskeligere å utbedre det elektriske anlegget etter at boligen er pusset opp.

9.  Unngå for mange endringer i løpet av prosjektet

Det er umulig å planlegge og forutse alt når dere definerer omfanget og budsjettet for oppussingen. Dere kan i løpet av oppussingsprosjektet komme frem til at dere ønsker en annen garderobeløsning. Dere kan finne et fantastisk badekar som dere bare må bytte ut med det som var opprinnelig tiltenkt. Endringer er noen ganger både ønsket og nødvendig, men det kan også bli veldig kostbart – og ofte på et tidspunkt hvor budsjettet er i ferd med å sprenges.

En omfattende og grundig prosess for å definere omfang og budsjett før dere setter i gang med oppussingen, er nøkkelen for å holde endrings-ordre til et minimum.

10.  Ha et fornuftig perspektiv og behold det gode humøret

Det er dessverre en kjensgjerning at ting ikke bestandig går i henhold til plan. Ta høyde for at alt ikke går smertefritt, ta tak i utfordringene umiddelbart og lag en god plan for hvordan dere skal løse problemene.

Det er også viktig at dere ikke blir for frustrert over små hendelser, men at dere ser humoren i mindre utfordringer som naturlig dukker opp under et omfattende prosjekt. Og hvis det i løpet av oppussingen blir veldig tøft, prøv å visualisere sluttresultatet: Et ferdig hjem som dere kommer til å elske i mange år fremover.