Åpen kjøkkenløsning eller et separat og «lukket» kjøkken?

Et av de største valgene mange står ovenfor når man skal renovere kjøkkenet, er spørsmålet om man skal ha en åpen kjøkkenløsning eller et separat og «lukket» kjøkken.

Kjøkkenet er familiens samlingspunkt. Det er ofte her hvor man lager og spiser hverdagsmiddager, hvor man nyter en god kopp kaffe i fred og ro, hvor man kaster i seg en rask frokost, hvor ungene gjør lekser og hvor man jobber litt om kvelden. Det er kanskje her man også spiser, drikker og skravler ut i de små nattetimene med gode venner.

Det stilles store krav til hvordan man pusser opp dette rommet. Skal kjøkkenet være tradisjonelt, koselig og varmt, eller ønsker man et litt mer moderne og funksjonelt design. Uansett, så skal kjøkkenet ha et personlig preg, høy kvalitet og god funksjonalitet.

Hva er definisjonene på en åpen kjøkkenløsning og et lukket kjøkken?

Et åpent kjøkken er et kjøkken hvor man kun har vegg på en av sidene. Kjøkkenet er tilknyttet et annet rom, ofte stuen eller spisestuen.

Et tradisjonelt eller ett “lukket” kjøkken er som navnet antyder et avgrenset rom, med vegger på alle sider som separerer det fra de andre rommene i huset.

Det er mange fordeler med en åpen kjøkkenløsning

Siden kjøkkenet er åpnet opp ved å fjerne flere vegger, så virker området stort. De fleste åpne kjøkkenløsningene er også tilknyttet stue og/eller spisestue; rom som ofte har store vinduer, som slipper inn mye naturlig dagslys og som gjør kjøkkenet lysere og «lettere».

For en barnefamilie kan det være nyttig å ha en åpen eller delvis åpen løsning slik at man kan bruke kjøkkenet til å dekke flere funksjoner. Da er det for eksempel lettere å hjelpe skolebarna med leksene, samtidig som man lager middag.

Totalrenovering av kjøkken

En annen fordel med en åpen kjøkkenløsning er at det er enklere å sosialisere med gjestene når man tilbereder en hyggelig middag for gode venner. Atmosfæren blir også litt mer sosial og avslappende, samt at det å bære mat og drikke fra kjøkkenet til stua eller spisestua blir kortere og enklere.

En åpen kjøkkenløsning kan være en god ide hvis man har relativt liten plass eller hvis man ønsker å utnytte den totale plassen bedre. I dagens markedssituasjon blir det gjerne for dyrt å ha et ekstra rom til kjøkken, og mange ønsker heller å prioritere et ekstra soverom.

Interiørmessig kan det være fint med et åpent kjøkken. Kjøkkenet har endret seg fra å være et «produksjonsområde» til å bli en del av boligen vi gjerne viser frem. Stadig nye designløsninger, moderne vifter og integrerte hvitevarer med møbelfronter, gjør at kjøkkenet «glir» inn i resten av boligen. Grensen mellom rommene blir mer utvisket. En kjøkkenøy og kun underskap (eventuelt ikke fliser mellom over- og underskap), bidrar også til «stuefølelse» i kjøkkenområdet.

Åpen kjøkkenløsning fordrer at de typiske kjøkkenelementene tones litt ned. En stillegående kjøkkenvifte av høy kvalitet og støysvake kjøkkenmaskiner er en forutsetning for ett åpent kjøkken.

For at kjøkkenet skal se ryddig ut fra de andre delene av rommet, kan det være lurt at kaffetrakteren plasseres i et hjørne der den ikke synes så godt og at man har nok skapplass til å oppbevare miksmaster og andre kjøkkenmaskiner.

Det er mange som foretrekker et lukket kjøkken

Et lukket kjøkken gir huset et litt mer formelt og tradisjonelt preg. Hvis man ikke ønsker å underholde gjestene mens man lager maten, så kan et separat kjøkken være en god løsning.

Matlukt er ofte et argument for et separat kjøkken. Steker man fisk til middag i et åpent kjøkken, så risikerer man at stuen lukter fisk resten av ettermiddagen. De nye kjøkkenviftene som har kommet de senere årene er derimot svært effektive, så dette argumentet er ikke like tungtveiende lenger.

Et annet viktig argument for et eget kjøkken er at flere vegger gir betydelig mer benkplass og større arbeidsflater, samt mer lagringsplass i skap, overskap, skuffer og hyller.

Et lukket kjøkken forhindrer også at gjestene ser rotet som følger med matlagning og det begrenser også støy fra kjøkkenmaskiner som miksmasteren, blenderen, Nespresso kaffemaskinen og oppvaskmaskinen.

Kan man få det beste fra begge alternativene?

Prognosesenterets rapport for «Future Living» viser at kun 13 % ønsker en helt åpen kjøkkenløsning. Mer enn halvparten foretrekker en delvis åpen stue/kjøkkenløsning, mens litt over en tredjedel svarer at de vil ha en separat kjøkken-/stueløsning. En delvis åpen kjøkkenløsning er favoritten i alle aldersgrupper.

For mange blir det også for dyrt å omgjøre ett lukket kjøkken til et åpent kjøkken (spesielt hvis man må fjerne bærevegger og gjøre omfattende strukturelle grep).

«Men kan man få det beste fra begge alternativene? Ja, det kan man! Hvis man ønsker å inkorporere fordeler fra begge løsningene, så er det fult mulig.»

Nytt kjøkken

En ikke-bærende vegg i et lukket kjøkken kan relative enkelt byttes ut med en halv-vegg eller en kjøkkenøy for å skape en delvis åpen kjøkkenløsning. I en halv-lukket kjøkkenløsning kan man også i stor grad «skjerme» arbeidsfunksjonene på kjøkkenet (vask, komfyr, osv.) fra allrommet.

En frittstående kjøkkenøy eller et trancherbord er en sosial måte å utnytte kjøkkenarealet på. Kjøkkenøya kan brukes til matlaging, spiseplass for kortere måltider, et uformelt sted for å nyte et glass vin og litt «mingling», samt en plass for å sette frem søndagsfrokosten eller rettene under en bedre middag. Siden øya er frittstående, blir ofte gang-sonene og flyten i rommet veldig bra.

Hvis man har en åpen kjøkkenløsning, så kan man også ha noen urter og planter, eller sette opp en liten vegg på den ene enden av kjøkkenøya, slik at rotet ikke blir så lett å se for gjestene som sitter i stuen eller i spisestuen.

Konklusjon

Hvis dere har muligheten til å velge mellom en åpen, delvis lukket eller en helt lukket kjøkkenløsning når dere pusser opp huset, så bør dere diskutere hva som er best for familien og for den livsstilen dere har. Det er ikke noen magisk formel, da alle har forskjellige behov og ønsker forskjellige løsninger. For noen vil det være mest praktisk å holde på alene og rote som man vil på kjøkkenet, mens andre vil involvere alle rundt seg under matlagningen

Skriv ned det dere liker og misliker med de alternative løsningene og kom frem til det som er perfekt for dere. Det å renovere ett kjøkken er en stor og krevende jobb. Planlegg oppussingen grundig og ta bevisste og gode valg når det gjelder design og utforming.