Bør dere flytte ut når dere skal pusse opp hjemmet?

«Should I stay or should I go?» Det er dilemmaet for mange familier som skal pusse opp hjemmet. Men hvis dere er en av de som vurderer hvorvidt dere bør bli eller flytte ut når dere skal pusse opp, så bør nok spørsmålet heller være: Hvor skal vi flytte?

“Mange mener at det ikke er nødvendig å flytte. Det er den første barrièren dere må komme over.» sier Espen Aspelund – byggmester og takstmann.

Må dere virkelig flytte ut? Det avhenger selvfølgelig av omfanget av og lengden på oppussingsprosjektet – men tenk over denne ubehagelige og langsiktige situasjonen: “Et team med håndverkere vil hver dag komme inn i huset deres når dere nettopp har stått opp, dere vil være uten vann og strøm i perioder, og det vil alltid være mye støv og rot i hjemmet,» sier Espen.

Så svaret er veldig enkelt: «Flytt. Ut.». Men hvor skal en midlertidig hjemløs familie flytte? Prøv en av disse fem alternativene.

A. Flytt inn hos foreldrene deres

Hva er familien til for, hvis de ikke kan hjelpe til når dere har behov for et sted å bo? Ikke vær redd for å ta imot et tilbud (eller gi et lite hint om at dere ikke har et sted å bo). Men husk, dere er ikke barn lenger. Tilby at dere er med på å dekke boutgiftene og bistå med andre ting som dere vet at foreldrene deres trenger hjelp til.

Men hvis tanken på å «flytte inn hos mamma og pappa» gir dere frysninger, så er nok ikke dette det beste alternativet for dere.

B. Flytt inn hos venner

Gode venner er «gull verdt» og det kan også være et alternativ å flytte inn hos venner når dere skal pusse opp. Mange av de beste vennene våre er også naboer eller bor i nærheten av der vi selv bor, og har ofte barn på samme alder. Hvis vennene deres har god plass og dere kan alle leve med å bo «oppå-hverandre» i en relativt lang periode, så kan dette være et godt alternativ.

Hvis dere også deler på boutgiftene, så kan det være en mulighet for vennene deres å spare litt penger til noe de ønsker seg.

Men det at dere er gode venner, betyr ikke nødvendigvis at dere blir gode «samboere». Gå igjennom hvordan hverdagen fungerer for begge familiene, og hvilke mulige utfordringer dere kan få hvis dere bor sammen i noen måneder.

C. Lei en leilighet eller et hus

Det er relativt enkelt å få en oversikt over leiligheter og hus som er til leie for en kortere periode på FINN.no eller på Airbnb.com. Mange av leilighetene og husene som leies ut for en kortere periode, er også møblerte og har alt det man trenger i hverdagen.

Dere bør forsøke å finne en leilighet eller et hus som ligger i nabolaget deres, slik at dere minimerer logistikkutfordringene for hele familien. Hvis mulig, lei et sted med en fleksibel sluttdato eller et sted hvor dere kan leie uke-for uke, slik at dere ikke risikerer å stå uten et sted å bo hvis oppussingsprosjektet blir forsinket.

D. Bo i en campingvogn eller i en bobil

Ønsker dere å følge oppussingsprosjektet daglig og bo veldig nært hjemmet? Hva med å leie en campingvogn eller en bobil, og parkere den på tomta deres! Det er relativt rimelig å leie en campingvogn utenfor sommerferien og de kommer ofte med bad, dusj, kjøkken, et lite oppholdsrom og soverom, samt varme og aircondition.

Campingvogner og bobiler er derimot relativt små, så dette er nok ikke et godt alternativ for de som er litt klaustrofobiske eller for familier med flere barn.

E. Bo på et hotell

Forretningsreisende gjør det hele tiden, mens de jobber på et prosjekt i en annen by: Sjekker inn på et hotell eller et leilighetshotell og benytter seg av hotellfasilitetene. Mange av leilighetshotellene har også fullt kjøkken og det er mulig til å leie en leilighet med flere soverom. På grunn av Covid-19, så er det også enklere å fremforhandle veldig fordelaktige priser nå.

De fleste hotellene og leilighetshotellene er lokalisert i sentrum av byene. Dette er ikke ideelt for de som ønsker å bo i nærheten av hjemmet sitt. Å bo i sentrum kan også være utfordrende med barn, som kan få en lang vei til skolen og ikke er i nærheten av vennene sine på ettermiddagene.