Mikrosement: En komplett guid (priser, råd og tips)
Hva er mikrosement? Hvor mye koster det å legge mikrosement? Hvordan legger man det? Hvor lang tid tar det å legge mikrosement? Kan man legge det selv eller bør man få et profesjonelt firma til å gjøre det? Hvordan finner man dyktige håndverkere? Svar på disse spørsmålene og mye mer finner dere i denne guiden.
Hva er microsement?
Mikrosement er ett mur-produkt som benytter seg av nanoteknologi og mikropartikler. Det består i hovedsak av sement-pulver, herder og fargepigmenter.
Mikrosement er under påføring en lett masse som legges i et 1-3 millimeter tykt lag. Etter full herding gir det en slitesterk og vannavisende overflate som i mange sammenheng er sammenlignbar med betong.
Bruksområdene for mikrosement er mange. Produktet kan legges på de fleste stabile overflater, slik som vegger, tak, gulv, fasader, samt møbler og interiør. Det har også meget gode heftegenskaper og kan brukes på de fleste underlag, som for eksempel på eksisterende fliser, våtromsplater, trefiberplater, gips, mur, avrettningsmasse, flytesparkel, benkeplater, glass, og metall.
Farger
Mange tror at mikrosementens kun kommer i et fåtall grånyanser. Grått er den desidert mest populære fargen i Norge, men utvalget om mulighetene er nesen uendelige.
De fleste leverandører tilfører fargepigmenter i henholdt til NCS- eller RAL systemet. Dette er de samme internasjonale fargesystemene som Jotun og andre maleprodusenter benytter seg av. Det vil si at man i prinsippet kan få akkurat den fargen man ønsker.
De fleste produktene kommer også i forskjellige glanstyper; matt, silkematt og glossy. Håndverkerne kan også påvirke hvor mye eller hvor lite «spill» og mønstre man ønsker å få frem i det ferdige resultatet.
Mikrosement kommer med forskjellig type struktur fra fin til grov. Sliping med forskjellig gradering gjør også at man kan få frem nøyaktig den strukturen og det betonguttrykket man ønsker.
Fordeler
Det er ofte enklere å påføre mikrosement, enn det mye mer nøysomme arbeidet med å flislegge. Det er sjelden at flisene passer hundre prosent til det området man vil fliselegge. Hvis man har et rom med mange kriker og kroker, så er arbeidet med å måle og kutte fliser både nøysomt og tidkrevende. Påføring av mikrosement er ofte enklere og mer kostnadseffektivt enn flislegging, og man slipper også støvet og støyet med å skjære til fliser.
Mikrosement er et relativt vedlikeholdsfritt produkt. Overflatene pusses og blir silkeglatte. Mikrosement er som oftest fugefrie. De lakkerte overflatene minsker bakteriefloraen og er enklere å holde rene. Legger du for eksempel mikrosement på badet, er det bare å tørke av overflatene med en klut eller bruke en lett såpeblanding. Mange velger også å legge det uten lister rundt vinduer og langs gulv og tak. Dette reduserer ansamling av støv. Med mikrosement så unngår man også «wet-spots».
Mikrosement bygger kun 1-3 millimeter og kan derfor legges oppå eksisterende materialer. Man slipper dermed å rive gamle fliser eller andre materialer når man fornyer og pusser opp rommet.
En annen fordel med produktet, er at det gir robuste overflater. Med fliser kan man fort være uheldig og få ett hakk eller en sprekk, hvis man i et øyeblikks uoppmerksomhet mister noe ned på gulvet. Dette vil ikke skje dersom man har mikrosement på badet eller i entreen. Mikrosement blir heller ikke like glatt som flis.
Utseende er ofte viktig når man velger materialer og mikrosement kan være både stilfullt og minimalistisk. Mange nordmenn foretrekker en minimalistiske stil og mikrosement kan gi badet eller kjøkkenet et diskret, nedtonet, men samtidig interessant preg.
Hvor kan man legge mikrosement?
Produktet kan legges på de fleste faste og stabile overflater og det kan brukes på de fleste underlag.
Bad
Mikrosement i våtromskvalitet kan legges på de fleste overflater som gulv, vegger tak, i dusjesone og på interiør, og produktet er vann-avvisende. Mikrosement er i seg selv ikke vanntett, men ved å påføre porefyller/sealer og lakk, så blir den vanntett. Det kan legges på eksisterende flis, med forbehold om at flisene er hele, sitter godt og ikke har «bom» (hele flisen må ha kontakt med underlaget, slik at luftlommer ikke oppstår). Har underlaget synlige skjøter, fuger eller andre synlige ujevnheter bør man bygge opp med armeringsnett og en forsterket basepuss i tillegg til mikrosementen. En riktig oppbygging med mikrosement i våtromskvalitet oppfyller kravene for TEK 17 (byggteknisk forskrift for våtrom).
Gulv og trapper
Ønsker man ett slitesterkt og unikt designgulv eller en minimalistisk trapp med et rustikk og unikt utseende? Med mikrosement kan man få ett unikt og slitesterkt betonggulv, med lite vedlikehold, og færre flekker etter gris og søl. Og sømløse overflater som letter renholdet. Mikrosement er mer slitesterk enn tregulv, og egner seg derfor både til private hjem og på steder med mange besøkende hver dag (kjøpesenter, butikker, treningssenter, skoler, hoteller/restauranter/barer og lett industri). Til gulv og trapper bruker man primært en type mikrosement som har en grov struktur (til vegger, møbler, etc. bruker man ofte en litt mer finkornet mikrosement som er glattere i strukturen).
Vegger
Mikrosement er moderne og minimalistisk og kan gi en naturlig, varm og jordnær følelse i mange rom. Det kan passe godt på vegger i stuen, i kjellerstuen, på kjøkkenet, på soverommet, eller på et kontor eller i en butikk.
Inventar og møbler
Mikrosement kan legges på benkeplater og møbler. En benkeplate i mikrosement kan være vakker, miljøvennlig, økonomisk. Det kan ofte legges rett oppå den eksisterende benkeplaten og benkeplaten kommer til å holde seg pen i mange år fremover uten vedlikehold. Baderomsmøbler, vasker, badekar, bord, benker og kjøkkeninnredning kan også lages med mikrosement. Her er det bare fantasien som setter en begrensing.
Peis
Mikrosement tåler høy varme og kan derfor brukes på peis. Enten du har en gammel teglstensmur eller en ny oppsatt peis med brannmurplater, kan mikrosement legges rett oppå.
Utvendig
Mikrosement kan også brukes utendørs på blant annet gulv, trapper, vegger, svømmebasseng og hagemøbler.
Mikrosement egner seg like godt til oppussing og renovering, som til nybygg.
Hvor mye koster det å legge mikrosement?
De totale kostnadene for å legge mikrosement i et rom varierer mye.
Dersom man legger mikrosement på en stabil og relativt slett vegg, så kan mange kjøpe produktet til ca. 100 kroner per kvadratmeter, sparkle eventuelle ujevnheter, legge det selv og kun impregnere overflaten. Da blir prisen per kvadratmeter relativt lav.
Dersom man ønsker å sette bort hele jobben til profesjonelle håndverkere, så vil totalprisen (inklusivt alt arbeid og alle materialer) ofte ligge i følgende prisintervall:
-
- Gulv på ca. 5 kvm: 2 000 – 2 750 kroner per kvadratmeter.
- Gulv på ca. 10 kvm: 1 500 – 2 000 kroner per kvadratmeter.
- Gulv på ca. 75 kvm: 1 000 – 1 250 kroner per kvadratmeter.
-
- Vegger/tak på ca. 20 kvm: 2 250 – 3 000 kroner per kvadratmeter.
- Vegger/tak på ca. 35 kvm: 1 750 – 2 250 kroner per kvadratmeter.
- Vegger/tak på ca. 100 kvm: 1 250 – 1 500 kroner per kvadratmeter.
Alle prisene inkluderer merverdiavgift.
Prisene per kvadratmeter er noe høyere for vegger og tak enn for gulv. Grunnen til dette er at man ikke får effektivisert installasjonen på samme nivå på gulv og tak, som med gulvflater.
For kjøkkeninventar, baderomsmøbler, benkeplater, bord og andre møbler, så er det nesten umulig å estimere et generelt prisnivå. Omfanget av prosjektet, detaljgraden og arbeidet varierer enormt. Her bør man kontakte en spesialist på mikrosement for å få en fast pris på det spesifikke oppdraget.
Hva påvirker prisen?
De totale kostnadene for å legge mikrosement i et rom avhenger av:
-
- Hvilke flater man ønsker å legge mikrosement på.
- Størrelsen og kompleksiteten på overflatene.
- Typen og kvaliteten på mikrosement og andre materialer.
- Hvor mye av arbeidet man gjøre selv.
Hvilke flater man ønsker å legge mikrosement på
Prisen påvirkes i stor grad av hvilke flater man ønsker å legge det på.
Prisen på forskjellige flater varierer blant annet ut i fra hvilket forarbeid man må gjøre før installasjon kan påbegynne. Det vil ofte være behov for å sparkle ujevnheter, sprekker og sår. Dersom man ønsker å legge mikrosement på eksisterende fliser, så må fugene sparkles. I andre tilfeller så vil det også være behov for å fjerne løst underlag, diamantslipe enkelte flater, eller å spesialprime underlaget.
Hvilken type overflatebehandling man velger, påvirker også prisen. Holder det med impregnering eller bør man lakkere flere ganger? Ytterhjørner, listefrie gulvflater og andre krevende løsninger, kan også øke kostnadene på prosjektet.
Størrelsen på overflatene
Størrelsen på overflatene vil naturlig nok påvirke kostnadene. På et generelt grunnlag vil prisen per kvadratmeter blir betydelig lavere for store overflater, enn for et mindre overflater.
På større flater kan man benytte større verktøy og maskiner, noe som effektiviserer installasjonstiden. Mindre jobber krever ofte bruk av mindre verktøy og maskiner, og inneholder relativt mer detaljarbeid. Planlegging, mobiliseringskostnader, rigg og transportkostnader, vil også være mye høyere per kvadratmeter for prosjekter med små arealer.
Typen og kvaliteten på mikrosement og andre materialer
Mikrosement kommer i flere kvaliteter og prisklasser. Prisene varierer basert på hvilke flater det legges og hvilke egenskaper de forskjellige mikrosementene har.
Selv om kvaliteten og prisen varierer, så er det først og fremst arbeidskostnadene som driver totalprisen på et prosjektet. Man bør derfor være forsiktig med å velge mikrosement som ikke har den ønskede kvaliteten og den nødvendige funksjonaliteten når man velger produktene.
Hvor mye av arbeidet man gjøre selv
Kostnadene ved å legge mikrosement avhenger også av i hvilken grad dere evner og ønsker å gjennomføre hele eller deler av arbeidet selv. Med et edruelig forhold til egen kompetanse og tilgjengelig tid, kan dere definere hvilke oppgaver dere ønsker å gjøre, og hvilke oppgaver dere ønsker å overlate til profesjonelle håndverkere.
Hva koster det å legge mikrosement på bad?
Prisene for å legge mikrosement variere relativt mye fra prosjekt til prosjekt.
Generelt sett så er mikrosement konkurransedyktig med fliser på pris. Mikrosement legges stadig oftere oppå eksisterende fliser. I og med at man kun legger et tynt belegg, så behøver man sjelden å fjerne eksisterende fliser. Dette kan gjøre at pris per kvadratmeter kan bli noe lavere for mikrosement, enn å fjerne eksisterende fliser og legge nye fliser. Selv om det er kvalitet- og prisforskjeller på mikrosement, så er forskjellen på dyre & eksklusive fliser, sammenlignet med relativt enkle & og billige fliser enorm. Mikrosement vil dermed ofte være en god del rimeligere enn litt dyrere fliser.
Et eksempel for et baderom på 9 kvadratmeter
Estimatet under gir en viss indikasjon på hvor mye det kan koste å legge mikrosement på gulv og alle vegger i et baderom på 9 kvadratmeter. Estimatet forutsetter at man setter bort hele jobben til profesjonelle håndverkere og at man bruker mikrosement og andre materialer med god kvalitet.
Badet i eksempelet har en grunnflate og et gulvareal på 3 x 3 meter = 9 kvadratmeter. Takhøyden er 2,5 meter, så hver av de fire veggene utgjør en overflate på 3 x 2,5 meter = 7,5 kvadratmeter per vegg. De fire veggene har et samlet areal på 30 kvadratmeter (vi har for enkelhetens skyld ikke trukket bort arealene for dør og vindu, da besparelsene i materialer oppveies av litt merarbeid).
Estimatet for å legge mikrosement på det 9 kvadratmeter store badet blir dermed:
Gulv 9 kvm: 15 000 kroner
Vegger 30 kvm: 60 000 kroner
Totalt: 75 000 kroner
Hvis dere ønsker et spesifikt estimat på hvor mye det koster å legge mikrosement på deres bad, så bør dere kontakte baderomsentreprenører eller eksperter på mikrosement for samtaler, befaringer og pristilbud.
Hvordan legger man mikrosement på bad?
Slik legger man produktet på bad:
-
- Påse at underlaget er tørt, slett og stabilt. Flisene må sitte godt fast og flatene må være fri for støv, fett og annet smuss. Fugene må være helt frie fra silikon eller silikonimpregnering.
- Legg armeringsnett på fliser, underlag med skjøter eller på andre ujevne eller bevegelige materialer. Tørketiden er ca. 12 timer.
- Kost på primer eller rull på primer med en malerull (primer til sugende underlag som spon, betong, og avrettingsmasse og spesialprimer til ikke sugende underlag som fliser, laminat, glass og metall). Tørketiden er ca. 2-3 timer.
- Påfør Base i to lag med stålbrett. Puss og gjør rent for støv mellom lagene. Tykkelsen bør samsvare med kornstørrelsen og ikke legges tykkere enn anbefalt.
- Bland mikrosementen med vann (dersom den ikke er ferdigblandet) og visp blandingen godt med en elektrisk visp til den er klumpfri og lett å jobbe med. Ikke bland mer enn dere forbruker i løpet av ca. 30 minutters arbeid. Massen tørker forholdsvis raskt i bøtten.
- Påfør det første laget med mikrosementen med et stålbrett. Når den er tørr (etter ca. 6 timer), så kan den slipes med maskin eller for hånd. Puss og gjør rent for støv.
- Påfør det andre laget med mikrosement med et stålbrett. Endelig mønster bestemmes av bevegelse og tyngde som legges i brettet ved påføring. Tørketiden er ca. 6 timer. For å unngå unødvendig sliping; glatt med et stålbrett når det begynner å tørke/bli hard. Rens stålbrettet jevnlig med en fuktig klut når du glatter. Puss og gjør rent for støv.
- Jobb inn porefyller/sealer med svamp, rull eller kost for å mette mikrosementen helt. Tørketiden er ca. 2-3 timer. Forsegl mikrosementen med 2-komponent herdelakk for å få en vaskbar overflate og ekstra beskyttelse på utsatte områder.
- Påfør lakken med egnet rulle (gjerne lakkrull). Bruk vernemaske, da lakken er sterk. Tørketiden mellom strøkene er ca. 2-3 timer. .
Mikrosmenten er tørr etter ca. 24 timer, men ikke herdet. Så unngå å utsette den for vann. Herdeprosessen tar 7 dager.
Tørketid og behandling kan variere avhengig av produkt og ønsket resultat. Prat med din lokale forhandler og les bruksanvisninger nøye.
Hvor lang tid tar det å legge mikrosement?
Hvor lang tid det tar å legge det, avhenger selvfølgelig av størrelsen og kompleksiteten på prosjektet.
Mikrosement legges ofte i et system av flere lag og produkter, og arbeidet består av mellom 8 og 12 prosesser. På grunn av tørketiden på produktene, så bruker man minimum 4 dager på å legge mikrosement, selv ved små flater.
Dersom man skal legge mikrosement på et helt bad, så bør man regne med mellom 5 til 8 dager for hele prosjektet.
Kan man legge mikrosement selv?
Hvorvidt man kan legge mikrosement selv, avhenger av tidligere erfaringer, samt omfanget av prosjektet.
Mindre prosjekter, som en kjøkkenbenk, benkeplate, et mindre gulv eller en peis, er overkommelig hvis man er litt «handy», har interesse for å lære og har litt erfaring med sparkling og pussing. Samtidig så må man være tålmodig, da det legges i flere lag og tar relativt lang tid.
Dersom man skal legge mikrosement på et helt bad eller gjennomføre andre større prosjekter, så bør man definitivt overlate jobben til håndverker har bred erfaring og god kjennskap til produktene og oppbyggingen. Legging av mikrosement er et håndverk og sluttresultatet bestemmes av bevegelsen og teknikken til den som legger det, valg av produkter, blandingsforhold, temperatur og luftfuktighet. Ved å benytte seg av et profesjonelt firma med betydelig erfaring og kunnskap om produktet, så unngår man også problemer som kan oppstå ved feilaktig påføring.
Hvordan finner man gode håndverkere?
Mange velger å legge mikrosement i forbindelse med en oppussing eller en totalrenovering av boligen eller badet. Dersom dette er tilfelle, så bør dere finne en dyktig entreprenør eller baderomsentreprenør som planlegger hele prosjektet. Prosjektlederen vil leder prosjektet fra A til Å og vil være kontraktsansvarlig for hele oppussingen. Prosjektlederen vil guide dere igjennom planleggingen, finner og koordinerer alle de ulike håndverkerne/fagområdene og sikre at oppussingen blir gjennomført i henhold til plan.
Hvis dere kun ønsker å legge mikrosement, eller dersom dere leder et større oppussingsprosjekt selv, så er det veldig viktig å identifisere dyktige håndverkere som kan gjennomføre jobbe.
Identifiser 2 til 3 seriøse håndverksfirmaer med erfaring og kompetanse innen mikrosement (eller som har spesialisert seg på produktene) og be om en samtale og en befaring. Befaring er et av de viktigste stegene på veien til et vellykket prosjekt. Etter befaringene bør dere be om en prosjektplan med faglige anbefalinger og løsningsforslag, en tidsplan, et pristilbud og et kontraktsforslag.
Kriterier for valg av håndverkere
Det endelige valget av håndverker bør tas basert på følgende kriterier:
-
- Kvalifikasjoner (erfaring med produktet, utdannelse, godkjenninger av Statens byggtekniske etat – Sentral godkjenning, Våtromsgodkjenning, etc.).
- Pris og kontrakt (husk å sjekke at tilbudene er sammenlignbare).Personlig kjemi med håndverkeren.
- Anmeldelser og referanseprosjekter.
- Finansiell soliditet for selskapet.
- Kapasitet til å gjennomføre prosjektet.
Abby kan hjelpe dere med å legge mikrosement i forbindelse med en totalrenovering av boligen
Dersom dere ønsker å gjennomføre en større oppussing eller en totalrenovering av boligen, hvor dere også ønsker å legge mikrosement på et eller flere rom, så er Abby et veldig godt alternativ. Abby er Norges mest profesjonelle totalentreprenør. Vi har omfattende erfaring med å pusse opp og totalrenovere hus.
Abby tilbyr den desidert enkleste og beste måten å legge mikrosement, som en del av en totalrenovering av boligen. Dere får én prosjektleder å forholde dere til, og vi gjennomfører prosjektet fra A til Å. Abby bruker kun høyt kvalifiserte håndverkere, vi har konkurransedyktige priser og prosjektet gjennomføres bestandig til avtalt kvalitet, tid og pris.
Hvis dere ønsker å diskutere en totalrenovering med oss, så kan dere avtale en uforpliktende og gratis samtale med en av våre dyktige prosjektledere her: Gratis og uforpliktende samtale.