Bør dere pusse opp ett og ett rom eller renovere hele huset på en gang?

«Å pusse opp en hel bolig er et omfattende prosjekt. Man må vurdere nøye det totale omfanget og hvor mye man kan og bør gjøre samtidig.»

Å sette i gang med et større oppussingsprosjekt tar mye tid, krever stor innsats og koster mer enn dere tror – og hvis dere skal pusse opp kjøkken, bad og soverom, så vil dere leve ukomfortabelt i flere måneder.

Den potensielt lange prosessen med å pusse opp hele hjemmet, gjør at flere vurderer om de skal renovere hele huset med en gang, eller om de skal pusse opp ett og ett rom om gangen.

Å pusse opp hele huset med en gang, gjør at man blir ferdig med hele prosjektet etter en veldig intens periode. Hvis man derimot pusser opp ett og ett rom, så vil omfanget til enhver tid være mindre, men det kan føles ut som om oppussingsprosjektet er uendelig og aldri tar slutt.

Så hva er den beste måten å renovere ett helt hjem?

Ifølge Håkon Stusvik – snekker, Sivilingeniør og Daglig leder i Abby AS – så er det best å renovere hele huset i en omgang.

«Selv om det kan være fristende å starte med ett rom, for deretter å fortsette med de andre rommene, så er det å pusse opp et helt hjem en integrert prosess. Det er betydelige synergier ved å planlegge alle rommene samtidig og gjøre ting i riktig rekkefølge, samt å samordne oppgaver som design, innkjøp, rivning, elektrisk arbeid og rørleggerarbeid,» sier han.

Håkon legger til: «Å renovere hele huset samtidig gjør det enklere å engasjere en totalentreprenør, og man trenger kun å flytte ut av hjemmet i 2-3 måneder (eller utsette innflyttingen), for å gjennomføre hele prosjektet.»

Men selv om det er ideelt å renovere hele hjemmet samtidig, så kan det være et urealistisk alternativ for mange. Mange har ikke råd til å pusse opp hele hjemmet samtidig og noen ønsker også å gjøre det gradvis og over lengre tid.

 

Fortvil ikke – det kan også fungere bra å pusse opp ett og ett rom.

I følge Håkon Stusvik, så kan en oppussing av ett rom om gangen gi dere mulighet til å leve med det nyoppussede rommet, slik at dere finner ut av hva som fungerer, og hva dere eventuelt ønsker å endre, når dere skal pusse opp det neste rommet.

«Å designe og bestille materialer for et enkelt rom, krever mindre enn en totalrenovering,» sier Håkon. «Det er også mindre behov for å måtte flytte ut hvis man pusser opp ett og ett rom, spesielt hvis man har flere bad og kan midlertidig lage litt enkel mat i ett annet rom.»

Hvis dere velger å pusse opp ett og ett rom, så anbefaler Håkon å starte med de rommene dere bruker mest. «Hvis dere for eksempel elsker å lage mat og bruker kjøkkenet hele tiden, så bør dere starte med kjøkkenet først», sier han.

Men om dere velger å pusse opp ett og ett rom, eller om dere ønsker å pusse opp hele hjemmet samtidig, velg en prosjektleder som forstår deres behov og som kan håndtere alle aspekter rundt prosjektet, understreker Håkon.